فیلتر روغن - همانگونه که از نامش پیداست - برای زدودن ذرات از روغن موتور، روغن گیربکس، روغ روان کننده یا روغن هیدرولیک طراحی شده است. فیلترهای روغن در انواع مختلفی از ماشین­­ آلات به کار می­روند. موضوع مورد علاقه ما مربوط به موتورهای احتراق داخلی اتومبیل است. دیگر سیستم­های هیدرولیک اتومبیل، نظیر گیربکس­های اتوماتیک و هیدرولیک فرمان نیز به فیلترهای روغن مخصوص به خود مجهز شده اند.

 

فیلتر روغن

بیشتر بخوانید: فیلتر بنزین

 

تاریخچه فیلتر روغن

موتورهای اتومبیل اولیه از هیچ گونه فیلتری برای تصفیه روغن استفاده نمیکردند. این مسئله هنگامی که روغن هر 500 تا 2000 مایل تعویض می­شد و یا به دلیل سوختن روغن در موتور یا نشت آن تقریبا همیشه در حال تعویض بود، خیلی مهم نبود. توسعه روانکاری تحت فشار منجر به ایجاد نیاز برای نوعی فیلتراسیون جهت محافظت از پمپ روغن در برابر خوردگی و هر گونه تجمع ذرات آشغال گردید.

در ابتدا در ورودی پمپ روغن از شبکه­های ساده سیمی یا صفحات سیمی استفاده می­شد ک اغلب به صورت دائمی تعبیه می­شدند. بعدها در بعضی موتورها امکان تعویض یا نظافت این فیلترها موجود شد. در بیشتر موارد فیلتر روغن (مخصوصا برای نفت سفید) بعد از تمیزکاری مجددا قابل مصرف بود.

ارنست سویتلند و جرج گرینهال در سال 1923 فیلتر روغن مدرن را اختراع کردند. آن­ها در سال 1929 امتیاز این اختراع را ثبت کردند و محصول خود را خالص­ساز (Purolator) ترکیبی از Pure Oil Later نامیدند. فیلتر روغن جدید بعد از پمپ روغن و قبل از اینکه روغن به یاتاقان­های تحت فشار موتور هدایت شود تعبیه شد. در سال 1924 اولین سیستم­های روانکاری تحت فشار، با استفاده از یک فیلتر روغن به صورت گسترده و در تعداد بالا مورد ستفاده قرار گرفت. فیلتر روغن­های اولیه استفاده شه در ماشین­ها کیفیت پایینی داشتند و واقعا موثر نبودند. بسیاری از طراحی­های موفق و محبوب خودرو مانند فلکس واگن و فیات تا دهه هفتاد از فیلتر روغن استفاده نکردند. در بعضی از موتورها فیلتر روغن فقط در بای-پس و نه در مسیر اصلی جریان تحت فشار استفاده می­شد.

درسال 1946 برای اولین بار از فیلتر روغن به شکل کامل و در تولید انبوه استفاده شد. طراحی چرخشی (Spin-on) در اوایل دهه 50 معرفی شد. در دهه 60 فیلترهای روغن چند بار مصرف ماشین­ها با فیلترهای جدید یک بار مصرف چرخشی تعویض گردید. در سال­های 1964 تا 1967 فیلترهای روغن با حداکثر جریان عبوری در دسترس قرار گرفت.

در خلال سال­های 1968 تا 1971 بهبودهای دیگری حاصل شد و این فیلترها به صورت گسترده در سرتاسر دنیا برای تمامی موتورهای آمریکایی و اکثر ماشین­های اروپایی و ژاپنی استفاده شد.

در حالیکه میزان نوسان­های مجاز کمتر می­شد و موتورها با سرعت بیشتری می­چرخیدند و روغن مدت زمان بیشتری در موتور می­ماند، عمل فیلتراسیون مهم و مهمتر می­گشت. تمامی موتورهای خودروها چه بنزینی و چه دیزلی حالا دیگر با فیلترهای روغن استاندارد تجهیز شده بودند.

 

فیلتر روغن خودرو

بیشتر بخوانید: اویل پمپ (پمپ روغن)

 

وظایف روغن موتور

  • قطعات داخلی را روان کاری می­کند.
  • با انتقال حرارت به خنک کردن موتور کمک می­کند.
  • باعث آب­بندی بین رینگ و سیلندر می­گردد.
  • باعث جذب آلودگی­ها می­شود.
  • ذرات فرسوده شده را در خود نگه می­دارد.
  • دوده ناشی از احتراق سوخت را در خود نگه می­دارد.

بعضی از ذرات در روغن معلق می­مانند و بعضی دیگر به واسطه افزودنی­های شیمیایی به دام می­افتند. افزودنی­های موجود در روغن حجمی بالغ بر یک چهارم از روغن موتور را تشکیل می­دهند. بدون افزودنی­ها، روغن به تنهایی ممکن بود که به سرعت توسط ذرات اشباع شود و باعث بالا رفتن استهلاک شود. این مهمترین دلیل استفاده از فیلتر روغن در تمامی موتورهای جدید است.

 

روغن موتور

 

طراحی فیلتر روغن

اکثر فیلتر روغن­ها ساده به نظر می­رسند اما همیشه برای کارکرد بهتر تحت تحقیق و توسعه مداوم هستند. شکل فیزیکی این فیلترها به صورت یک قوطی فلزی است که می­تواند شامل مواد مختلفی برای انجام عمل فیلتراسیون باشد. این مواد هستند که می­توانند ذرات آلی یا غیرآلی مجود در جریان روغن را به دام بیاندازند. مواد آلی شامل باکتری­ها و سوخت اکسید شده هستند که باعث شکل­گیری لجن می­شوند و مواد غیرآلی شامل ذرات غبار ورودی به موتور همراه با ذرات فلز مستهلک شده از یاتاقان­ها، دیواره سیلندر و سایر قطعات داخلی هستند.

 

مواد تشکیل دهنده فیلتر روغن

مواد شکل دهنده فیلتر در طی سالیان تغییرات فراوانی داشته­ اند. در طراحی­های اولیه از پشم آهن، شبکه­ های سیمی، صفحات فلزی و ... استفاده می­شد. بعدها از توده پنبه یا دیگر تولیدات بافتی مثل کتان استفاده شد. هنگامی که فیلترهای یک بار مصرف محبوب شد، برای کمینه کردن قیمت تمام شده تولید از سلولز و کاغذ استفاده کردند. در آخر مواد مصنوعی و فیبرهای ساخت بشر برای استفاده در فیلترها معرفی گردید. همچنین از فایبرگلاس و مصنوعات فلزی نیز در مواردی برای فیلتراسیون روغن استفاده می­شود.

امروزه، اکثر فیلترهای روغن از مواد ارزان قیمت سلولزی استفاده می­کنند. فیلترهای با کیفیت بالا از مواد مصنوعی بهره می­برند و در نهایت فیلتر روغن­ های با کیفیت نهایی از میکروگلاس یا مش آهن با دانه بندی به شدت ریز ساخته می­شوند.

 

یک فیلتر روغن

 

فیلترها چگونه کار می­کنند؟

سیستم روغن موتور

روغن به وسیله پمپ روغن به سمت فیلتر روغن پمپ می­شود و سپس از طریق مجاری روغن در یاتاقان­ها و سطوحی که نیاز به روانکاری دارند، پخش می­گردد. نقاط دیگر که بحرانی نیستند و نیازی به روغن تحت فشار ندارند مانند میل سوپاپ­ها نیز توسط پاشش روغن، روان و خنک می­شوند.

 

مثالی از یک موتو

مثالی از یک موتور  سیلندر آمریکایی

 

سیستم فیلتر روغن

روغن از طریق روزنه­ های محیط پیرامون صفحه اصلی با استفاده از فشار وارد فیلتر روغن می­شود. روغن کثیف سپس از محیط فیلتراسیون عبور کرده و پس از پالایش از طریق مجرای مرکزی و از طریق سوراخ­ تعبیه شده در قسمت مرکزی فیلتر به سمت موتور می­رود.

نمودار جریان روغن در داخل فیلتر

نمودار جریان روغن در داخل فیلتر

 

واشر درزگیر

تنها عاملی که باعث می­شود فیلتر روغن چرخشی به موتور متصل شود و روغن از آن نشت نکند، واشر درزگیر است. در بعضی خودروها، مخصوصا بی ام و و بنز و بسیاری از موتورسیکلت­ها از فیلتر روغن کارتریجی استفاده می­کنند که فقط از قسمت داخلی فیلتر چرخشی (اسپین-آن) تشکیل شده و دیگر قوطی فلزی بیرونی را ندارد. نحوه عملکرد فیلتر یکیست اما پوشش بیرونی چند بار مصرف معمولا با استفاده از پیچ به بدنه موتور متصل می­شود و چون نگهداری این پوشش فقط به تنش وارده بر واشر درزگیر وابسته نیست پس ایمنی بالاتری دارد.

روغن بسته به نوع و طراحی موتور، تحت فشار 5 psi تا 100 psi قرار می گیرد و در بیشتر موارد بیش از یگ گالن بر دقیقه دبی آن است، بنابراین اگر واشر از بین برود تمامی روغن موتور در چند دقیقه از بین میرود. که منجر به خرابی موتور و از کار افتادن آن می شود. بنابراین واشر درزگیر مهمترین قطعه در یک فیلتر اسپین-­آن به حساب می­آید. این واشر بیشتر از مقدار کیلومتر رانندگی در اثر مدت زمان سپری شده از بین می­رود. ممکن است که سفت­تر یا شل­تر شود که در هر دو حالت باعث از میان رفتن اتصال صحیح فیلتر به موتور می­گردد. لرزش موتور باعث باز شدن فیلتر شده و تمام روغن از دست می­رود.

کیفیت و کمیت مواد به کار رفته در واشر بیانگر مدت زمان استفاده از یک فیلتر خواهد بود. فیلترهای ارزان قیمت که در تعویض روغنی­ها وجود دارد و در فروشگاه­های با تخفیف ارایه می­شود را هرگز نباید بیش از مقدار مجاز توصیه شده 3 ماهه/ 3000 مایل استفاده کرد و این امر به نوع روغن مصرفی شما ارتباطی ندارد. واشر استفاده شده در فیلترهای ارزان قیمت ممکن است خیلی کم ارزش باشد پس برای استفاده طولانی مدت مناسب نیست. این نقص در هنگام استفاده در شرایط آب و هوایی بسیار سرد یا بسیار گرم خود را بیشتر نشان می­دهد.

فیلتر روغن­های بهتر یا اصطلاحا OEM که قیمت بسیار بالاتری دارند را می­توان با امنیت خاطر در فواصل مشخص شده توسط OEM استفاده کرد. فیلتر روغن­هایی مخصوص مانند Synlube وجود دارند که جزو فیلترهای با طول عمر بالا و ساخته شده از میکروگلاس هستند و برای استفاده در فواصل طولانی مدت 2 تا 5 ساله طراحی شده­اند. واشر مخصوص ساخته شده از ویتون در این فیلترها خود قیمتی بالاتر از فیلتر روغن­های معمولی چرخشی (اسپین-آن) دارد.

 

واشر فیلتر روغن

 

مواد محیط فیلتراسیون

مواد محیط فیلتراسیون را از سلولز یا ترکیبات فیبری یا مواد مصنوعی طراحی شده برای این منظور می­سازند. این محیط قادر به پالایش ذراتی به اندازه 25 تا 30 میکرون به صورت اولیه است (قطر موی انسان به طور متوسط 45 تا 70 میکرون است). فیلترهای ثانویه بهتر عمل می­کنند و میتوانند ذراتی به اندازه 5 تا 10 میکرون را به دام اندازنند اما باعث محدویت در میزان جریان خواهند شد.

 

 فیبر بزرگ

لایه اول و سوم با فیبرهای تقویت شده (یک فیبر بزرگ در شکل آمده است)

 

  • قابلیت فیلتر 99% از ذرات با اندازه 10 میکرون
  • قابلیت فیلتر 98% از ذرات با اندازه 7 میکرون
  • قابلیت فیلتر 95% از ذرات با اندازه 5 میکرون

میکروگلاس سینلوب

لایه دوم از میکروگلاس سینلوب

تکنولوژی میکروگلاس سینلوب این مشکل را با استفاده از میکروفیبرهای مصنوعی شیشه (نشان داده شده در بالا) که 10 برابر ریزتر از فیلترهای سلولزی معمول (نشان داده شده در پایین) هستند، حل می­کند. این امر باعث عبور جریان کامل لیست شده در بالا از فیلتر روغن می­گردد.

 

فیلتر معمولی سلولزی

یک فیلتر معمولی سلولزی

یک فیلتر معمولی سلولزی معمولا 72% از ذرات بین 8 تا 10 میکرون را فیلتر می­کند. اکثر تولیدکنندگان فیلترهای ارزان قیمت هیچ گونه اطلاعاتی در مورد میزان فیلتراسیون یا کارایی آن ارایه نمی­کنند اما تحقیقات انجام شده توسط جنرال موتور نشان میدهد که:

 

فیلترهای معمولی سلولوزی

فیلترهای معمولی سلولوزی ارزان قیمت 40% ذرات 8 تا 10 میکرون را از بین می برند.

 

فیلترهای معمولی میان قیمتی ساخته شده از الیاف مصنوعی

فیلترهای معمولی میان قیمتی ساخته شده از الیاف مصنوعی حدود 50% از ذرات بین 20 تا 40 میکرون را در دام می اندازند اما فقط 24% از ذرات 8 تا 10 میکرون را از بین می برند.

 

نکته: تمامی نمودارهای نشان داده شده در بالا به یک اندازه بزرگنمایی شده­اند و عرض این تصاویر در حدود 180 میکرون است. این اندازه تقریبا برابر با 3 برابر قطر موی انسان است.

 

انواع فیلترها

1- فیلترهای اولیه

فیلترهای اولیه برای بسیاری از موتورهای جدید به صورت استاندارد مصرف می­شود. آنها همچنین به جریان کامل معروفند زیرا 100% روغن موتور در شرایط کاری نرمال از آن­ها عبور می­کند. فیلتر باید بدون ایجاد مانع زیاد بر روی جریان سیال کار کند در غیر این صورت در هنگام استارت سرد موتور جریان لازم به آن نمی­رسد. به این دلیل است که فیلترهای جریان کامل به  ذرات نسبتا ریز اجازه عبور می­دهد. اگر بخواهیم تمامی ذرات را به دام بیندازیم دیگر سیالی عبور نخواهد کرد و یا باید فیلتر بسیار بزرگ­تر به کار گیریم.

اگر در محیط فیلتراسیون انسدادی رخ دهد یک شیر میان‌بر (بای‌پس) در یک اختلاف فشار معین عمل می­کند. این امر به روغن اجازه می­دهد که محیط فیلتراسیون را دور زده و به موتور باز گردد. در این شرایط، روانکاری با روغن فیلتر نشده بهتر از آن است که اصلا روانکاری انجام نپذیرد.

 

فیلتر روغن درون موتور

 

2- فیلترهای بای‌پس

از آنجا که فیلترهای اولیه ذرات بسیار ریز را به دام نمی­اندازند، در موتورهایی که برای کار در شرایط دشوار و مدت زمان تعمیر طولانی طراحی شده­اند یک فیلتر بای پس نیز نصب می­گردد. این فیلترها همچنین به فیلترهای ثانویه مشهورند.

فیلترهای ثانویه یا بای‌پس مقدار کمی از جریان نرمال روغن را (حدودا کمتر از 10 درصد و در بسیاری مواقع 1 درصد) از خود عبور می­دهند و باعث تمیزکاری بیشتر می­گردند. فیلترهای ثانویه به فیلترهای بای‌پس معروفند اما در واقع عملکردی مستقل از فیلترهای اولیه دارند و به شیر بای‌پس که در جریان اولیه روغن وجود دارد مربوط نیستند. فیلترهای بای‌پس قبلا به عنوان راهی برای افزایش طول عمر موتور شناخته می­شدند اما هم اکنون می­توانند به افزایش زمان بین تعویض روغن نیز کمک کنند. فیلترهای بای‌پس را می­توان بر روی بسیاری از موتورهای موجود با استفاده از اتصالات بدنه موتور نصب کرد. یا میتوان آنها را جدا بر روی بدنه موتور نصب کرد. اگر به اندازه کافی کوچک باشند می­توان آن­ها را بر روی بدنه موتور یا نزدیک به آن نصب کرد (که اکثر سازندگان موتور برای فیلترسیون ثانویه همین کار را انجام می­دهند). در غیر این صورت، آن­ها را با استفاده از شیلنگ و دیگر لوازمات به صورت جدا نصب می­کنند.

فیلترهای بای پس برای بسیاری از موتورهای سنگین دیزلی به صورت استاندارد نصب شده­اند و برای دیگر محصولات نیز به صورت گزینه انتخابی قابل سفارش هستند. اگر شما فرد محافظه­کاری هستید و روغن را زودتر از فواصل توصیه شده توسط سازندگان تعویض می­نمایید، اصلا نیازی به هیچ گونه نگرانی نیست؛ و فیلترهای استاندارد موتور کاملا کافی هستند.

 

نحوه نصب فیلترهای بای‌پس

نحوه نصب فیلترهای بای‌پس به روش جدا از موتور

 

3- فیلترهای ثانویه مرسوم

فیلترهای ثانویه که از موادی مانند سلولز در ساخت آن­ها استفاده شده است به فیلترهای مرسوم معروف هستند. این به این دلیل است که مواد به کار رفته در این فیلترها از لحاظ جنس وعملکرد تفاوتی با فیلترهای اولیه ندارند و تنها تفاوت آ­نها در این است که فیلترهای ثانویه برای جداسازی ذرات سیار ریزتر در حد یک میکرون طراحی شده­اند. طبیعتا فیلترهای موثرتر قادر به جداسازی ذرات ریزتر هستند اما به شدت در میزان جریان قابل عبور از خود تاثیر می­گذارند و به همین علت میزان نسبتا کمی از جریان اصلی روغن از فیلترهای ثانویه عبور می­کند.

فیلترهای چرخشی نشان داده شده در بالا بسیار مانند فیلترهای استاندارد جریان کامل هستند.

مواد داخل فیلتر بسته به نوع محصول متفاوت است و از مواد فیبری، سلولزی و یا مصنوعی تا رشته­های به هم بافته کتان را شامل می­گردد. این فیلترهای بای‌پس قطعه متحرکی ندارند و بعضی از آن­ها گفته شده که بسیار موثر هستد. همانند فیلتر اولیه، این قطعه نیز باید به موقع تعویض گردد.

 

4- فیلترهای ثانویه نامرسوم

قوطی­ های ساکن بزرگ که مواد داخل آن­ها ساخته شده از ذرات فیبری تا کاغذ حوله­ای هستند. حجم بعضی از آن­ها به یک گالن یا بیشتر می­رسد که این یک امر مثبت است زیرا هر چه حجم روغن بیشتر باشد، مدت زمان بیشتری را میتواند داخل موتور سپری کند. و هر بار که این قطعه تعویض می­گردد، یک گالن روغن تازه به آن اضافه می­شود. اما به دلیل فضای محدود موتور در ماشین­های جدید، این نوع از فیلترها به ندرت استفاده می­گردند.

اگرچه تنها چند مورد از آن­ها در طول سالیان گذشته به صورت انبوه تولید شده­اند. بدین دلیل که هزینه ساخت چنین فیلترهای نامرسومی بسیار بیشتر از هزینه ساخت فیلترهای مرسوم است. زیرا فیلترهای مرسوم ثانویه همیشه در تعداد چندین هزار عدد ساخته شده­اند که این امر باعث کاهش هزینه ساخت آن­ها می­شود. هزینه ساخت اضافه و در مورادی سختی نصب در موتور به دلیل محدودیت فضا باعث شده استفاده از این نوع فیلترهای ثانویه نامرسوم مقداری غیرعملی باشد.

مدل‌های مجهز به محفظه گرمایی علاوه بر عبور روغن از محیط فیلتراسیون آن را حرارت می­دهد تا بسیاری از ذرات آلودگی به صورت بخار از سیستم خارج شوند. سازندگان این نوع فیلترها ادعا می­کنند که این امر باعث بهبود مجدد خواص روغن خواهد شد معمولا به وسیله انرژی الکتریسیته کار می­کنند که این امر خود نیروی زیادی از موتور می­گیرد. فیلترهای چرخشی از نیروی گریز از مرکز برای زدودن لجن و مواد ته­نشین شده از محفظه فیلتر استفاده می­کنند. عمل چرخش با استفاده از سیستم­ هوای فشرده کامیون باعث چرخاندن این سیستم حول یک یاتاقان می­شود. محفظه فیلتر بایستی که به صورت منظم تمیزکاری شود و وضعیت یاتاقان همیشه تحت نظر باشد.

 

جایگذاری فیلتر روغن

 

5- فیلترهای ترکیبی

جدیدترین طراحی در زمینه فیلترهای روغن به کار رفته برای موتورهای سنگین هم اکنون هر دو عمل فیلتراسیون اولیه و ثانویه را در اتاقک­های جداگانه اما در یک محفظه یک تکه انجام می­دهد. این نوع فیلترها در بعضی از موتورهای جدید استفاده شده­اند.

 

6- فیلترهای آهنربایی

اگرچه استفاده از آهنربا برای جذب ذرات آهن از روغن موتور به نظر ساده می­رسد، اما بایستی دانست که تنها قرار دادن یک آهنربا در کارتر روغن منجر به نتایج کافی نخواهد بود.ذبنا بر خواص روغن موتور، ذرات فلزی معلق در روغن در حال حرکت توسط آهنربا جذب نخواهند شد مگر آنکه با سطح آهنربا در تماس مستقیم باشند. هنگامی که روغن ساکن است، فقط ذرات اطراف آهنربا به آن جذب خواهند شد.

آهنربای نصب شده در دیفرانسیل شانس بیشتری برای جذب ذرات فلزی دارد. زیرا روغن چرخ­دنده توسط چرخ­دنده­ها به اطراف پاشیده می­شود. در روغن گیربکس­های اتوماتیک اگر آهنربا را در نزدیکی ورودی خنک­کن روغن تعبیه کنیم باعث جذب بهتر ذرات خواهد شد و بسیار موثرتر از زمانی است که آن را در کارتر روغن بگذاریم. معمولا در بسیاری از سیستم­های انتقال قدرت یک دستگاه مغناطیس جهت زدودن ذرات از روغن انتقال قدرت اتوماتیک (ATF) وجود دارد.

مسیر عبوری روغن موتور در درون فیلتر روغن مکانی ایده­آل جهت آهنربای جذب ذرات است. آهنرباهایی با قطب­های نا­هم­نام متوالی (جنوب = S   و شمال= N) بیشترین تاثیر را در زدایش ذرات دارند.

متاسفانه بسیاری از بازاریان ادعاهای نامعقولی در مورد آهنرباها دارند:

  • نیروهای آهنربایی باعث پایدار شدن مولکول­های روغن می­شوند.
  • هر چه مدت زمان در معرض آهنربا قرار گرفتن برای روغن بیشتر شود، جذب این ذرات افزایش می­باید.
  • باعث بهبود میزان مصرف سوخت خواهد بود.
  • باعث کاهش مصرف روغن خواهد شد.
  • باعث کاهش آلودگی­های محیطی می­شود.
  • قدرت موتور را افزایش می­دهد.

خب تمامی ادعاهای بالا غلط هستند و غیر ممکن هستند، تنها نکته مثبت استفاده از آهنرباها قابلیت خوب آن­ها در جذب ذرات فلزی آهنی است. تنها نکته جانبی جداسازی ذرات فلزی به دلیل تغییرات شیمیایی آن هم فقط در روغن­های با کیفیت پایین است. این کار به دلیل تغییر در خواص ضد اکسایش روغن باعث افزایش طول عمر روغن می­گردد.

طرز کار آن به این صورت است: ذرات ریزتر از یک میکرون فلزی معلق در روغن به عنوان یک کاتالیست در اکسایش مولکول­های روغنی عمل می­کند. زدایش این ذرات بسیار ریز از مدار گردش روغن سبب کاهش نرخ اکسیداسیون شده و بنابراین به افزایش طول عمر روانساز کمک می­کند.

 

فیلتر روغن آهنربایی

 

موارد بیشتر در مورد فیلترهای روغن

اندازه و تعداد فیلترهای به­کار رفته در یک موتور استاندارد به اندازه موتور و اینکه چه مدتی روغن در کارتر موتور قبل از تعویض بعدی می­ماند، بستگی دارد. فیلترهای جریان کامل استاندارد استفاده شده در موتور توسط سازندگان بسته به نوع موتور و استفاده­های مختلف از آن از پیش طراحی می­شوند. هر چه محیط کار موتور تمیزتر باشد و موتور سبک­تر کار کند، فاصله بین تعویض فیلترها بیشتر می­شود و برعکس هر چه محیط کثیف­تر باشد و موتور در شرایط سخت­تری کار کند این فاصله کمتر خواهد شد.

اگر شما از روغن­های با طول عمر بالا در موتور خود استفاده می­کنید (طولانی­تر از آنچه در OEM ذکر شده)، شما بایستی که فیلترهای مرسوم سلولزی را به دفعات بیشتری نسبت به تعویض روغن، تعویض نمایید. یا اینکه شما می­توانید از یک فیلتر روغن اولیه که موادش مخصوص زمان کارکرد بالاتر طراحی شده ­اند استفاده نمایید. همین طور شما می­توانید از فیلتر بای‌پس ثانویه برای کاهش بار وارد شده و فشار کاری فیلتر اولیه استفاده نمایید

 

فیلتر روغن یک خودرو

 

چه زمانی برای تعویض فیلتر و روغن مناسب است؟

سازندگان موتور فواصل معین را دفترچه­ ای که در آن شرایط آب و هوایی و میزان مسافت پیموده شده و زمان وجود دارد، توضیح داده­اند. اگر شما به این توصیه­ ها به صورت دقیق عمل کنید ممکن نیست که به اشتباه بیفتید. حتی ممکن است باعث شود شما از اینکه روغن کثیف را با روغن تمیز تعویض می­کنید حس بهتری داشته باشید. در طول سالیان این امر به "چگونه کارها باید انجام پذیرد" تبلیغ و باور شده است.

افسانه تعویض روغن هر 3000 مایل یا هر سه ماه هنوز توسط کارخانه­ های ساخت روغن، تویض روغنی­ها و بسیاری از مکانیک­ها تبلیغ می­شود؛ اما آیا این کار صحیح است؟

واقعیت اینست که اجزای گوناگون شاسی یک ماشین برای کارکرد طولانی­تر بدون نیاز به توجه خاص طراحی شده‌اند، که به عنوان گزینه انتخابی برای بسیاری از کامیون­ های باری جدید موجود هستند و حتی می­توان آن­ها را بر روی مدل­های قدیمی­تر نیز اجرا نمود.

در وسایل نقلیه سبک­تر مانند خودروهای سواری، ون­ها، وانت­ها و SUVها اجزای شاسی که در گذشته استفاده می­شد نیازمند روغن­کاری و تنظیم بودندف اما در حال حاضر در سرتاسر دنیا خودروهای جدید با سیستم­هایی که دارای عمر مفید هستند جایگزین شده­اند. سیستم­هایی با روغن­کاری بسته و مهر و موم شده که نه تنها نیازی به تعمیرات ندارند بلکه حتی امکان تعمیر نیز در اکثر آن­ها موجود نیست!

روغن موتور و تعویض آن البته هنوز به عنوان معمول­ترین و محتمل­ترین تعمیرات دوره­ای نگهداری (PMS) باقی ماده­اند. در حالیکه تقریبا تمامی OEMها فواصل تعویض روغن را بیشتر از آنچه که توسط کارخانه­ های روغن­ سازی و صنعت تعویض روغنی­ ها توصیه می­کنند، می­دانند، اگر از روغن با خواص API یا کیفیت ILSAC استفاده شود، حتی می­توان از گزینه­های پیشرفته­تری نیز استفاده کرد.

در میان این محصولات روغن­های مختلف و فیلترهای گوناگونی وجود دارند که حتی می­توانند با امنیت کامل باعث افزایش فواصل تعویض گردند. این کار باعث حفظ منابع زیر می­گردد:

  • زمان
  • پول
  • طبیعت

زیرا شما دیگر نیازی به خرید زود به زود روغن و فیلتر نخواهید داشت.

اگر از خودروها در خدمات تجاری استفاده شود، زمان عدم کارایی آن­ها به واسطه مدت زمانی لازم برای سرویس کاهش یافته و این امر سبب افزایش بهره­وری و درآمدزایی آن خواهد شد. نگهداری بیشتر روغن در موتور همچنین باعث کاهش هزینه­ های دورریزی روغن تعویض شده می­گردد.

آلودگی­ها ناشی از تجزیه روغن به دلیل اکسایش و شکل­گیری لجن و همچنین دیگر ترکیبات آلی به همراه تشکیل ذرات ناشی از استهلاک قطعات و سطوح در تماس با روغن است. صدمه به دلیل دماهای غیرطبیعی بسیار بالا اتفاق می­افتد و همزمان هم باعث افزایش میزان اکسیداسیون شده و هم سبب تسریع واکنش­های شیمیایی منجر به آسیب به افزودنی­های موجود در روغن می­گردد. در طول زمان به دلیل جذب آلودگی­های موجود میزان افزودنی­ها در روغن نیز کاهش می­یابد.

اگر روغن بسیار داغ نشود و به افزودنی­های موجود در آن آسیبی وارد نشود، می­تواند بسیار بیشتر از آنچه عوام می­پندارند دوام داشته باشد. بعضی از صاحبان خودرو که از محصولات جدید استفاده می­کنند هرگز روغن موتور خود را تعویض نمی­کنند!

اما آن­ها هر بار که مقداری روغن جدید به دلیل تعویض فیلتر و همینطور مصرف مواد موجود در روغن به موتور اضافه می­کنند در حقیقت به طور نسبی اقدام به تعویض روغن کرده­اند. اگر شما می­خواهید جهت حفظ وقت و سرمایه فواصل تعوض روغن خود را بیشتر نمایید، بایستی یک برنامه برای ایمنی موتور خود داشته باشید. روغن و فیلتر صحیح بخشی از این برنامه هستند. همینطور آنالیز روغن نیز باید در محاسبات گنجانده شود.

برای پاسخ به نیازها جهت کاهش نگهداری و تعمیرات، سازندگان موتور فواصل مورد نیاز برای تعویض روغن در موتورهای کامیون­ها را افزایش داده­اند. معمولا این­ها تغییرات شامل ظرفیت بیشتر روغن ( تا حدود 50 لیتر) و فیلتراسیون بیشتر ( استفاده از دو فیلتر و/یا سیستم فیلتراسیون بای‌پس) می­شود.

حتی موتورهای استاندارد نیز می­توانند در فواصلی بیشتر از توصیه­های OEM بدون نیاز به تعویض روغن کار کنند. این امر با استفاده از یک برنامه نظارت دقیق که از بهترین روغن­های روانساز و همینطور از بهترین سیستم­های فیلتراسیون و همینطور فیلترهای مغناطیسی امکان­پذیر است.

 

فیلتر روغن خراب

 

فیلتر روغن - بازیافت

ترخ بازیافت فیلترهای استفاده شده به دلیل قوانین سخت­گیرانه در حال افزایش است به عنوان مثال در بعضی از کشورها اگر فیلتر بازیافت نشود به عنوان زباله خطرناک شناخته خواهد شد. در حدود 25% از فیلترهای فروخته شده از نوع بازیافتی هستند.

متخصصان می­گویند در صورت بازیافت 100% می­توان سالانه 160 هزار تن آهن و نزدیک به 8/17 میلیون گالن روغن (67 میلیون لیتر) را بازیافت نمود. مقامات حدس می­زنند که در حدود 1 تا 2 درصد از روغن­های درون تعویض روغنی­ها به صورت صحیح بازیافت می­گردد.

 

شما میتوانید برای دریافت مشاوره در خصوص لوازم یدکی هیوندای یا لوازم یدکی کیا ویا انواع دیگر لوازم یدکی با کارشناسان ما تماس بگیرید تا در این خصوص به شما مشاوره دهند.

تمامی حقوق وب سایت متعلق به گروه پارتستان می باشد.

© 2018 PARTESTAN . ALL RIGHTS RESERVED