فیلتر سوخت، در واقع فیلتری است که ذرات کثیف و زنگارها را از سوخت جدا می‌نماید. این فیلترها به طور معمول از کارتریج‌هایی ساخته شده‌اند که شامل کاغذهای فیلترکننده است. این فیلترها در موتورهای احتراق داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرند. فیلترهای سوخت یک وظیفه حیاتی را در سیستم‌های سوخت‌رسانی در موتورهای نوین امروزی ایفا می‌نمایند.

 

فیلتر سوخت

بیشتر بخوانید: فیلتر روغن

 

فواید استفاده از فیلتر سوخت

موتورهای نوین دارای تولرانس‌های بسیار بسته‌ای هستند. در سوختی که فلیتر نشده باشد، ممکن است انواع مختلفی از ذرات آلوده وجود داشته باشد. به عنوان نمونه‌هایی از این ذرات آلودگی میتوان از تراشه‌ها و کثیفی‌های موجود در رنگ که در زمان سوخت‌گیری به درون مخزن می‌ریزد و یا از زنگارهایی که در اثر رطوبتِ موجود در مخزن به وجود می‌آیند، نام برد. اگر این آلودگی‌ها پیش از ورود سوخت به داخل موتور از آن جدا نشوند، آن‌گاه به خاطر اثر سایشی ذرات بر روی اجزای دقیقِ مورد استفاده در سیستم‌های انرژکتوری، منجر به خوردگی سریع و از کار افتادن پمپ سوخت و انرژکتورها خواهند شد. فیلترهای سوخت همچنین باعث بهبود در عملکرد موتور هم می‌شوند، زیرا با عبور سوخت از آنها، آلودگی‌های کمتری در سوخت وجود دارد و به همین دلیل بهتر و کامل‌تر می‌سوزد.

 

فیلتر بنزین

بیشتر بخوانید: تزریق سوخت

 

سرویس فیلترهای سوخت


فیلترهای سوخت را باید در بازه‌های زمانی منظم سرویس کرد. برای این کار، معمولاً به سادگی فیلتر را از خط سوخت خارج نموده و آن را تعویض می‌نمایند. اما در برخی از موارد خاص، فیلترهایی طراحی و تولید شده‌اند که می‌توان بارها و بارها آن‌ها را تمیز کرده و مجدداً از آن‌ها استفاده نمود. در صورتی که فیلتر سوخت به صورت مرتب تعویض نشود، ذرات آلودگی بر روی آن جمع شده و آن را مسدود می‌نمایند و بدین ترتیب، جریان سوخت با محدودیت و مانع روبرو می‌شود. همین امر منجر به کاهش عملکرد موتور می‌شود. در این حالت، موتور تلاش می‌نماید تا سوخت کافی برای کارکرد موتور به صورت معمول را به درون خود بکشد.
برخی از فیلترهایی که به ویژه می‌توان آن‌ها را در موتورهای دیزل مشاهده نمود، دارای یک طراحی کاسه‌ای شکل هستند. در این فیلترها، آب در قسمت پایین جمع می‌شود (زیرا آب سنگین‌تر از سوخت دیزل است). می‌توان شیری که در زیر کاسه طراحی شده است را باز نمود و این آب را تخلیه نمود؛ بدین ترتیب سوخت بیشتری در فیلتر جمع می‌شود. در بیشتر فیلترهای سوخت یک سنسور آب وجود دارد. در صورتی که مقدار آب در درون فیلتر به یک مقدار هشدار برسد، این سنسور آن را تشخیص داده و سیگنالی را برای دستگاه کنترل موتور یا به طور مستقیم برای خود راننده ارسال می‌نماید (این هشدار به صورت روشن‌شدن یک چراغ بر روی داشبورد است). اصلاً خوب نیست که آبی که در درون سوخت وجود دارد، به درون سیستم سوخت موتور دیزل وارد شود، زیرا در این موتورها باید سوخت دیزل به موتور وارد شود تا قطعات متحرک درون موتور روان‌کاری شوند. در صورتی که آب به درون موتوری که باید مرتباً روان‌کاری شود (مثلاً به درون شیر انژکتور وارد شود)، به سرعت منجر به افزایش حرارت در موتور و جمع‌شدن آب در درون آن می‌شود. در این نوع فیلتر همچنین ممکن است یک سنسور هم تعبیه شده باشد تا زمانی که لازم است تا آب از درون آن تخلیه شود، به اپراتور هشدار داده شود. همچنین در نزدیکی فیلتر سوخت موتور دیزل، ممکن است یک گرمکن سوخت هم وجود داشته باشد تا از شکل‌گیری واکس پارافین (در دماهای پایین) در درون المان‌های فیلترکننده جلوگیری شود، زیرا واکس پارافین می‌تواند منجر به توقف جریان سوخت در درون موتور شود.

 

یک فیلتر سوخت

 


کارکرد فیلتر سوخت و انواع آن

هر چند به نظر می‌رسد که امروزه استانداردهای کیفیت سوخت در اروپای غربی مورد توجه قرار گرفته باشند، اما هنوز هم این ریسک وجود دارد که ذرات کثیفی و آب به درون باک بنزین وارد شوند. اما، سیستم‌های انژکتوری برای موتورها و کاربراتورهای نوین، نیازمند سوخت‌های کاملاً تمیز هستند تا بتوان به عملکرد مؤثر آن‌ها اطمینان نمود. ذرات کثیفی باعث خوردگی و انسداد سوراخ‌های موجود در سیستم‌های آماده‌سازی سوخت می‌شوند. برخی از این سوراخ‌ها بسیار ریز هستند. چنانچه آب در درون سیستم انژکتور جمع شود، منجر به خوردگی می‌شود و همچنین ممکن است اجزای مختلف از کار افتاده و در نهایت، موتور هم از کار بیفتد. به همین دلیل است که در تمامی موتورهای احتراق داخلی، از فیلترهای سوخت استفاده شده است. فیلتر سوخت باید توانایی آن را داشته باشد تا بتواند ذرات کثیفی را از درون سوخت جدا نماید (برخی از فیلترها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که می‌توانند آب را هم از سوخت جدا نمایند). این کار باعث می‌شود تا بتوان به سوخت خروجی از این فیلترها نیز اعتماد بیشتری داشت.

 فیلترهای سوخت دارای طراحی و مدل‌های مختلفی هستند. این فیلترها را می‌توان تعویض کرد. این فیلترها در درون محفظه‌ای یکپارچه در درون موتور قرار داده می‌شوند.

• فیلترهای چرخشی: این فیلترها از یک دستگاه مجزا تشکیل شده است که دارای یک پوشش و اجزای فیلترِ موجود در آن محفظه هستند. در زمان سرویس و نگهداری می‌توان این فیلترها را به صورت یک قسمت مجزا تعویض کرد. بسته به کاربرد، این مدل‌ها دارای کارکردهای دیگری همچون تخلیه‌ی آب و اتصال شاخه‌های مختلف به دستگاه گرمکن سوخت و نمایشگر سطح آب هستند.
• فیلترهای سوخت درون خط: این فیلترها را در درون خط سوخت نصب می‌نمایند. در زمان سرویس و نگهداری، پوشش و اجزای فیلتر را به صورت یک قسمت مجزا تعویض می‌کنند. فیلترهای درون خطی از فولاد، آلومینیوم و پلاستیک ساخته می‌شود و ماده مورد استفاده بستگی به الزامات تعیین‌شده از سوی تولیدکننده فیلتر دارد.

 

نصب فیلتر بنزین

 

ویژگی های فیلتر سوخت


فیلترهای سوخت مورد استفاده در سیستم‌های انژکتوری باید ویژگی‌های بسیار دقیقی را داشته باشد. به عنوان مثال، فیلترهایی که در ماشین‌های ریلی یا سیستم‌های انژکتوری دیزل با نازل پمپی مورد استفاده قرار می‌گیرند، باید توانایی آن را داشته باشند تا بتوانند سوخت بسیار تمیز و ویژه‌ای را تأمین نمایند. به دلیل نیاز به فشارهای زیاد مورد نیاز در سیستم انژکتور (یعنی فشارهای تا 2000 بار و یا در برخی موارد، بیش از این مقدار)، اجزای سیستم انژکتور باید دارای تولرانس‌های بسیار کمی باشند. حتی کوچکترین ذرات آلودگی در این سیستم‌ها می‌توانند باعث شوند تا این سیستم‌ها بد کار کرده یا حتی به طور کامل از کار بیفتند. سیستم‌های فیلتر که با فناوری‌های نوین تولید شده‌اند، می‌توانند الزامات روز برای موتورهای مختلف را برآورده نمایند.
واسط فیلتر هم باید بتواند در برابر سوخت‌های نوین (که شامل مقادیر زیادی اتانول یا بیودیزل هستند) مقاومت نموده و تضمین نمایند که می‌توانند دبی و عملکرد لازم برای فیلتر را در مقادیری مشخص در محدوده‌ی دمایی وسیعی (بین 40- تا 100 درجه‌ی سلسیوس) فراهم نمایند. علاوه بر این، فیلترهای سوخت باید بتوانند بارهای مکانیکی را تحمل نمایند، به ویژه در صورتی که این فیلترها در زیر بدنه‌ی خودرو نصب شده باشند.

 

نوعی فیلتر بنزین

 

موارد ایمنی مرتبط با فیلتر سوخت


تولیدکنندگان مطرح بازار که اجزای مختلف را در این حوزه را تولید می‌نمایند، واسط‌های فیلتر عملکردبالایی را تولید می‌نمایند که کیفیتی مشابه با کیفیت تجهیزات اصلی تولیدشده توسط سازندگان خودرو را دارا هستند. بدین ترتیب، فیلترهای برندهای صاحب نام می‌توانند الزامات دقیقی که توسط تولیدکنندگان سیستم‌های انژکتوری تعیین شده‌اند را برآورده نمایند و هم از سیستم‌های انژکتوری و هم از موتور محافظت به عمل آورند.
یکی دیگر از جنبه‌های مهمی که باید در توسعه‌ی فیلترهای سوخت در نظر گرفته شود، ایمنی آن‌ها در زمان تصادف است. المان‌های فیلتر باید به گونه‌ای طراحی و ساخته شوند که برای محل نصب خود مناسب باشند. بدین ترتیب، هیچ ریسکی برای ترکیدن فیلتر و یا ریزش سوخت در صورت تصادف وجود نخواهد داشت. طراحی به صورت ضد یخ و کارکردهای اضافی دیگری مانند گرم‌کردن و تجهیزات تخلیه آب نیز می‌توانند عملکرد فیلترهای سوخت را تکمیل نموده و عملکرد قابل اطمینان برای فیلتر را تضمین نمایند.

 

فیلتر بنزین استفاده شده و نو

 

فیلتر سوخت و تاثیر آن بر محیط زیست


تولیدکنندگان معروف، فیلترهای سوختی را تولید می‌نمایند که شدیدترین الزامات زیست‌محیطی در آن‌ها رعایت می‌شود. پس از تعویض فیلتر، بازیافت به وسیله‌ی یک سیستم جهانی بازگشت، تضمین می‌شود. از منظر زیست‌محیطی، المان‌های فیلتری که در آن‌ها از فلز استفاده نمی‌شود (و در ماژول‌های فیلتر سوخت مورد استفاده قرار می‌گیرند)، گزینه‌ی بهتری به حساب می‌آیند. در نهایت اینکه کاهش در استفاده از مواد خام در تولید، پسماند کمتر به عنوان نتیجه‌ای از اقدامات سرویس و نگهداری و مشکلات کمتر مرتبط با امحای فیلتر، منجر به کاهشی بیشتر در اثرات زیست‌محیطی خواهد شد.

 

استهلاک فیلتر سوخت


فیلتر سوخت یکی از قطعاتی است که معمولاً خورده می‌شود. این فیلترها به مرور زمان مسدود می‌شوند و جلوی جریان سوخت را می‌گیرند. این مسأله می‌تواند منجر به اختلال در عملکرد موتور و جلوگیری از کارکرد نرم و هموار آن شود. به همین دلیل، فیلترهای سوخت را باید در بازه‌های منظم (معمولاً پس از تقریباً هر 60000 کیلومتر) تعویض نمود. این کار معمولاً در حین بازرسی‌های منظم و در بازه‌های مشخص انجام می‌شود.
برای تعویض فیلترهای سوخت، تنها باید از فیلترهای برند با کیفیت تجهیزات اصلی استفاده شود. استفاده از محصولاتی که مشهور نیستند، این ریسک را در پی دارند که ممکن است عملکرد فیلتر ضعیف باشد. این امر می‌تواند منجر به موارد زیر شود:
• خوردگی اجزای موجود در سیستم انژکتور
• افت در توان موتور
• مصرف سوختِ بسیار زیاد
• تعمیرات گران‌قیمت
از سوی دیگر، استفاده از تجهیزاتی با کیفیت اصلی باعث می‌شود تا از عملکرد موتور محافظت به عمل آمده و خودرو هم با همان کیفیت اصلی خود کار کند.
فیلتر سوخت در یک موتور دیزلی، می‌تواند ناخالصی‌های آسیب‌رسان و رطوبت را از سیستم سوخت خارج نموده، از کارکرد معمول موتور محافظت به عمل آورده، خوردگی و گسستگی را کاهش داده، از انسداد جلوگیری به عمل آمده و عمر موتور دیزل نیز افزایش یابد.

 

فیلتر سوخت کثیف

 

اصول پایه کارکرد یک فیلتر سوختدر موتور دیزلی


هدف از فیلتر سوخت آن است که تمامی ذرات خارجی و همچنین آب از سوخت جدا شوند. استفاده از یک سیستم فیلتر مناسب در موتورهای دیزلی به عنوان یک الزام مطرح است تا از آسیب رسیدن به پمپ تزریق و اجزای انژکتور جلوگیری به عمل آید. توانایی فیلترهای مختلف بر اساس نوع فیلتر و تولیدکنندگان آن با هم متفاوت است. در موتورهای انژکتوری از فیلترهای اولیه و ثانویه استفاده می‌شود. فیلتر اولیه می‌تواند ذرات آلودگی با اندازه‌ی کمتر از 30 میکرون را فیلتر کند. فیلتر ثانویه نیز توانایی آن را دارد تا ذراتی با اندازه‌ی 10 تا 12 میکرون را جدا نماید. فیلترهای ثانویه با اندازه‌ی 3 و 5 میکرون موجود هستند که برای عملیات سرویس اضطراری از آن‌ها استفاده می‌شود. فیلترهای اولیه معمولاً در بین باک و پمپ‌بنزین (‌پمپ‌سوخت) قرار می‌گیرند. فیلترهای ثانویه، اما در بین پمپ‌بنزین و پمپ انژکتور قرار داده می‌شوند.
فیلتر سوخت دیزل، به فیلتر جریان کامل نیز معروف است، زیرا کل سوخت باید پیش از رسیدن به پمپ انژکتور، از آن عبور نماید. در برخی از فیلترها، اجزای قابل تعویضی در درون یک کاسه یا پوسته وجود دارند. به این فیلترها، معمولاً مدل پوسته‌ای یا المانی گفته می‌شود. بیشتر فیلترهای سوختی که امروزه از آن‌ها استفاده می‌شود، از نوع فیلترهای چرخشی هستند که می‌توان آن‌ها را سریع‌تر هم تعویض نمود، زیرا این فیلترها را می‌توان به صورت کامل دور انداخت.
علاوه بر این، چنانچه فیلتر در کسیر فشارِ یک پمپ تقویت نصب شده باشد، این فیلتر باید دارای قدرت کافی برای تحمل فشار باشد و در صورت اعمال فشار، نباید بترکد یا اینکه نشتی بدهد. فیلترهای سوخت باید در فاصله‌ای دور از منابع حرارت و ترجیحا در خارج از محفظه موتور نصب شوند.

 

فیلتر سوخت برای موتورهای دیزلی

 

اجزای فیلتر سوخت


فیلترهای سوخت در موتورهای دیزلی، اساساً از سه بخش مختلف تشکیل شده‌اند: المان فیلتر، پوسته و پایه فیلتر.
• آب‌بند
• پایه‌ی فیلتر
• میله‌ی کشش
• پیچ ریزش
• آب‌بند
• مهره‌ی میله‌ی کشش
• حلقه‌ی جامپ
• شیر سرریز
• اتصال لوله‌ی روغن
• حلقه‌ی آب‌بندی
• واشر آب‌بندی
• المان فیلتر
• حلقه‌ی آب‌بندی
• سینی
• محل فنر
• پوسته
• حلقه‌ی آب‌بندی
• فنر

 

اجزای فیلتر بنزین


اساساً سوخت به وسیله‌ی پمپ‌سوخت به فیلتر سوخت فرستاده می‌شود. ناخالصی‌های موجود در سوخت از طریق المان کاغذی فیلتر تمیز می‌شوند. سپس سوخت وارد حفره داخلی سیلندر فیلتر می‌شود. سوخت از طریق محفظه جمع‌آوری حوضچه فیلتر، به پمپ انژکتور سوخت وارد می‌شود. نگهدارنده فیلتر مجهز به یک فیتینگ برای بازگشت سوخت و همچنین مجهز به یک شیر سرریز است که در درون آن نصب شده است. در صورتی که فشار سوخت در درون فیلتر سوخت، بیشتر از kPa 78 (kgf/cm2 0.8) باشد، سوخت اضافی از طریق فیتینگ بازگشت سوخت به درون باک باز می‌گردد. برای اتصال خط سوخت فشار پایین، باید آن را با توجه به جهت نشان‌داده‌شده بر روی پیکانِ سوکت متصل نمایید تا خطایی در اتصال رخ ندهد. محل نشست فیلتر و پوسته با استفاده از میله کشش به هم متصل می‌شوند و با استفاده از یک واشر پلاستیکی هم آب‌بندی می‌شوند. با توجه به اینکه یک پلاگ ریزش در بالای محل نشست فیلتر وجود دارد، بنابراین استفاده‌کنندگان از فیلتر می‌توانند پیچ را شل کنند تا هوای درون فیلتر سوخت خارج شود.
فیلتر سوخت در موتورهای دیزلی با استفاده از دو پیچ M8-6H به بدنه و قاب موتور محکم می‌شوند. در صورتی که استفاده‌کننده به این نتیجه برسد که سوخت به صورت یکنواخت و هموار تأمین نمی‌شود، این احتمال وجود دارد که المان فیلتر وارد شده باشد. در این صورت، شما باید روغن درون سوخت را خالی نمایید. برای این کار می‌توانید به صورت مستقیم، مهره‌ی میله کشش در مجموعه‌ی ژنراتور دیزل را شل کرده، پوسته را در آورده، و کارتریج فیلتر را خارج نمایید. پس از آنکه المان فیلتر وارد بنزین یا سوخت دیزل شد، آنگاه شما می‌توانید آلودگی‌های روی آن را با استفاده از یک بورس، به طور کامل بشویید. در صورتی که کارتریج فیلتر شکسته شده باشد یا تمیزکردن آن سخت باشد، باید آن را با یک کارتریج نو تعویض نمایید.

 

چنانچه در مورد قطعات لوازم یدکی خودرو همچون لوازم یدکی کیا، لوازم یدکی هیوندای سوالی دارید میتوانید برای دریافت مشاوره تخصصی در این خصوص با کارشناسان ما تمسا حاصل فرمایید.

تمامی حقوق وب سایت متعلق به گروه پارتستان می باشد.

© 2018 PARTESTAN . ALL RIGHTS RESERVED